Moniosaajasta asiantuntijaksi, onnistuuko?

Olen intohimoinen elinikäisen oppimisien puolestapuhuja. Aihe, jolle harva voi olla immuuni. Työelämän murroksessa kipuilevia kehotetaan tuomaan esille omaa asiantuntijuutta.  Itsekin puhun itsestäni usein asiantuntijana. Tosin, asiantuntijuuden ja hissipuheen kärjen valitsen tilanteen mukaan.

Olen kokenut kuinka työelämän murros vaatii meitä työikäisiä pelaamaan uusiutuvilla pelisäännöillä. Tittelit vaihtuvat ja niillä luodaan mielikuvia. Olen työskennellyt ja tituleerannut itseäni monin eri tavoin; muutosjohtuuden asiantuntija, uuden liiketoiminnan käynnistäjä, toimitusjohtaja, liikejohdon konsultti, tuotemerkin rakentaja, grynderi, verkkoliiketoiminnan asiantuntija, sarjayrittäjä, verkkokaupan moniottelija tai ratkaisumyynnin ammattilainen. Nykyään olen myös asuntokaupan ammattilainen.

Minkä alan tai aiheen asiantuntijana yritän itseäni myydä? Siinäpä hyvä kysymys, johon ei ole selkeää vastausta. Suomessa ei ole toimialan vaihtaminen helppoa, koska uskomukset oman toimialan erityisyydestä on kovin tiukassa. Olen ensimmäisen vaate-alan yrityksen perustanut parikymppisenä liiketalouden perusopiskelujen aikana. Ensimmäisen verkkokaupan yrityksen perustin 20 vuotta sitten. Molemmista aiheista on pitkä kokemus. Silti minua ei yleisesti tunneta noista asioista.  Kokemushan ei ole sama kuin asiantuntijuus. Olen myös luonnut edellytyksiä myynnin kasvutarinoille eri toimialoilla, ja välillä epäonnistunut.  Tukkukaupan-, vähittäiskaupan-, rakentamisen-, muoti-, elintarvike-, tuotanto-, logistiikka-, henkilöliikenne-, cleantech-, ICT-, rahoitus- ja kiinteistötoimialoilla operoiminen on ollut minulle luontevaa. Näistäkään minua ei tunneta, koska sukkuloin milloin missäkin. Yksi asia kuitenkin on ikään kuin sidoskudos. Verkkoliiketoiminta.  Harva vielä näkee miten vahvasti digitalisaatio ja alustataloudenekosysteemi nivouttaa toimialoja yhteen. Edelleen kuitenkin halutaan töihin sitkeästi vain oman toimialan osaajia, koska oma toimiala on niin erityinen.

Pidän itseäni yrittäjähenkisenä moniosaajana, joka nivoutuu uuteen ympäristöön nopeasti, kuten aika moni kaltaiseni. Kohtaan usein projekteissani myynnin ja johtamisen haasteita. Kuitenkin väitän, että yksi suuri haaste on se, että organisaation yläpäässä osaaminen ja kokonaisuuksien hallinta on liaan kapeaa. Puuttuu moniosaajia.

Mainitsin aikaisemmin elinikäisen oppimisen. Se lienee tarkoittaa eri ihmiselle eri asioita. Itse opin yhdistämään opiskelun ja työn jo teinivuosina olosuhteiden pakosta. Olin varmaan niitä harvoja, jotka yhdistivät aikanaan päivälukion ja päivätyön. Se tarina päätyi Hesarin kuukausiliitteeseen. Ei päättyisi enää. Molemmat sekä opiskelun ja työt sain hoidettua, en hyvin, mutta hoidin. Näin tapahtui myös myöhemmin liiketalouden- ja markkinointiopiskelujen, sekä lopulta MBA opintojeni kanssa brittiläisessä yliopistossa. Hoidin mielestäni hommat vaativissa olosuhteissa, en kiitettävästi, mutta hoidin kuitenkin. Kirjoitan blogia. Olen lukihäiriöinen ja koulussa olin aivan onneton aineen kirjoittaja. Lukiossa sain ensimmäisen hyväksytyn Englanninkielisen ainekirjoituksen vasta yo-kirjoituksissa. Näistä olen oppinut, että ”done is better than perfect”.

Mitä tästä kaikesta on syntynyt, muuta kuin kokemuksia? Elämme ja työskentelemme monesti olosuhteissa, jota emme itse kontrolloi. Mutta, jos osaamme johtaa itseämme, niin sopeudumme helpommin uuteen. Pärjäämme. Puhutaan vaikka digitalisaatiosta. Digitalisaatio on myllerrys, joka tapahtuu, jossa lopputulos on arvaamaton. Moderni selviytyjä pärjää muuttuvissa olosuhteissa, kun oppii elämään myötäkarvassa ympäristönsä kanssa. Näinhän ihminen on toiminut läpi historian. Johtajat ja poliitikot ovat yhä enemmissä määrin statisteja, jotka esittelevät vain ympäristön muokkaamia päätöksiä. Kouliintuvat siinä sivussa retoriikan ja selittelyn asiantuntijoiksi.

Puhutaan kiinnostuksen ja intohimon kohteista. Kirjoitan artikkeleita mm. alustataloudesta. Tekeekö se minusta sitten tämän asian asiantuntijan?  Ei välttämättä, mutta tutkin ja reflektoin näitä asioita, siksi että olen kiinnostunut kompleksista ekosysteemeistä.

Yhtenä haasteena näen, että ihmisiä halutaan usein lokeroida.  Moniosaaja ei voi lokeroida.  Moniosaaja on työelämän uusi normaali. Havaintoni on, että moni organisaatio Suomessa ei kuitenkaan vielä osaa itse määritellä kunnolla, miten moniosaajien kanssa toimisi. Tässä on mielestäni yksi modernin työelämän paradoksi.

Tein hiljattain muutoksen työurallani ja siirryin uudelle oppimisalueelle.  Monien vaiheiden jälkeen päädyin vuoden vaihteessa RE/MAX Elegance, Mikonkadun toimistolle asuntomyyntitiimiin. Toimiala kiinnosti, on tuttua ja yrittäjämalli on ollut minulle aina luonteva tapa toimia. Lisäksi näen, että asuntoala tulee digitalisaation myllerryksessä myös muuttumaan, joka avaa kaltaiselleni uusia ovia.

 

Tekeekö taustani minut jotenkin automaattisesti hyväksi asunnonvälittäjäksi? Ei tee. Välitystoiminnan menestyksessä on perinteisesti kaksi kriittistä asiaa; hankintakanavat sekä myytävän kohteen hinnoittelu. Kun saa hankintakanavat toimimaan ja asiakkaat vakuutetuksi, että markkinahinta takaa parhaan kauppahinnan, luodaan edellytykset hyvälle välittäjälle. Haluni on luoda viiden tähden asiakaskokemuksia. Uskon, sen löytyvän yhdistämällä kiinteistöliiketoimintataustani, rakentamiskokemukseni, asunto-osakeyhtiö osaamiseni, ratkaisumyyntitaidot, digitaalisaation, datan, elinikäisen oppimisen ja tunneälyn.

Uusi roolini ei poista sitä, ettenkö voisi jatkossakin asiantuntevasti edelleen keskustella vaikka alustaekosysteemistä tai muutosjohtamisen haasteista. Ammun varmaan jonkun mielestä tässä nyt itseäni jalkaan. Keskity oleellisen, jätä rönsyt ja sälä pois kuulen usein sanottavan. En toimi näin, koska uskon ekosysteemeihin ja verkostovaikutuksiin. Haluan ymmärtää kokonaisuuksia paremmin, se vaatii moniosaamista. Kokonaisuusksien hallinta vaati myös sitoutumista.

Tuore oivallukseni on, että ei riitä, että olet kiinnostunut jostain asiasta, siihen pitää olla myös sitoutunut. Sitoutunut on ennen pitkää myös uskottava. Asiantuntijuus on myös kestävyys laji.

Kirjoittaja

Ville Vartiainen, MBA

Työskentelee Helsingissä RE/MAX Elegance LKV, Mikonkadulla asunnonmyyntitiimissä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.