Päätin nimetä vuoden 2018 hyvien tyyppien vuodeksi.   Yritän toteuttaa teemani tekemällä hyviä ja oikeita asioita hyville tyypeille ja hyvien tyyppien kanssa. Mätämunista heti eroon.

Hyvän tyypin määritelmä riippuu katsojasta. Onko hyvä tyyppi se, jonka kanssa sinun on helppo tulla toimeen, sellainen samanmielinen? Ei ole.

Onko mätämuna sellainen, joka on eri mieltä. Sellainen, jonka kanssa on hankala tulla toimeen? Ei ole.

Mikä on sitten hyvän tyypin määritelmä itselleni?

Hyvä tyyppi uskaltaa olla eri mieltä, mutta kunnioittaa myös niitä mielipiteitä, jotka eivät ole samaa mieltä. Hyvän tyypin kanssa on mukava tehdä töitä, ja hyvän tyypin kanssa viettää mielellään aikaa ja jakaa ajatuksia.

Hyvän tyypin maailmassa on sävyjä. Hyvä tyyppi on huomaavainen ja suvaitsevainen. Hyvä tyyppi on kiinnostunut sinusta yksilönä. Hyvä tyyppi tukee sinua, kun sitä tarvitset. Hyvä tyyppi on tunneälykäs. Hyvä tyyppi tuottaa ekosysteemissään arvoa.  Hyvä tyyppi osaa kantaa vastuunsa. Hyvä tyyppi osaa pyytää anteeksi.  Hyvä tyyppi osaa olla nöyrä mutta ei nöyristele. Hyvä tyyppi on ylpeä, mutta ei ylpistele. Hyvän tyypin asenne on positiivinen ja kannustava. Hyvä tyyppi on motivoiva. Hyvä tyyppi antaa tekemisessään parhaan panoksen, mitä se kulloisessakin olosuhteessa on mahdollista.  Hyvä tyyppi ei yritä esittää roolia. Hyvä tyyppi on utelias, mutta ei utele liikaa. Hyvä tyyppi haluaa oppia jatkuvasti uutta. Hyvä tyyppi tekee virheitä ja oppii niistä. Hyvällä tyypillä on hyvä itsetuntemus.  Hyvä tyyppi ei yritä olla täydellinen

Parhaita ovat ”huippu hyvät tyyppit”, jotka osaavat kysyä mm. ”oikeita” kysymyksiä oikeaan aikaan, vaikka ne olisivatkin vaikeita kysymyksiä. ”Huippu hyvä tyyppi” ymmärtää, mitä tarkoittaa kysymys, – haluatko olla oikeassa vai onnellinen? Näistä tyypeistä tulee helposti ryhmässään roolimalleja.

Hyväksi tyypiksi ei synnytä, sellaiseksi kasvetaan.

Mites sitten mätämuna?

Mätämuna on ilmanpilaaja, sellainen maaperän alta kaivaja. Mätämuna kysyy ”vääriä”, yleensä henkilöön meneviä kysymyksiä väärään aikaan, ja yleensä julkisesti. Mätämuna on tunneköyhä. Mätämuna tavoittelee omaa etua välittämättä seurauksista ja muista. Mätämunan maailma on usein musta-valkoinen. Mätämuna on pahimmillaan erittäin älykäs ja sosiaalisesti taitava manipuloija. Mätämuna varastaa toisten ajatukset ja esittää ne ominaan.  Mätämuna osaa käyttää henkistä väkivaltaa. Mätämuna yleensä puhuu omista asioistaan, itseään korostaen. Mätämuna esittää sinulle kysymyksen, mutta vastaa siihen itse omasta näkökulmastaan.  Mätämunan välittämisen tärkein ilmaisumuoto on ”vittuilu”. Mätämuna jättää taakseen pilaantuneen maaperän. Mätämuna on kuin alkoholisti. Syy on aina muualla.

Mätämunaksi nimemäinen on raskaan sarjan päätös, jota tulee osata käyttää harkiten.

Huippuhyvä tyyppi kykenee antamaan myös mätämunalle mahdollisuuden riisuutua mätämunan taakasta, vaikka muut ei siihen enää kannusta.

En väitä olevani hyvä tyyppi, vaikka sellainen halusinkin olla. En myöskään tunnusta olevani mätämuna. Mätämunat eivät tunnista olevansa mätämunia. Nehän on vain munia muiden joukossa.

Mites me muut sitten? Niin, onhan sitten meitä, jotka seilaamme jossain näiden kahden määritelmän välimaastossa. Retkahdetaan ja edetään hoiperrellen.  Välillä piipahdetaan mätämunien puolella, varsinkin liikenteessä, mutta halutaan kuitenkin olla hyviä tyyppejä. Olemme sellaisia hitaasti kypsyvää sorttia.

Onneksi hyviä tyyppejä on joka puolella, kunhan pitää silmät, korvat ja mielen avoimena.

 

Kirjoittaja

Ville Vartiainen, MBA

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.