SKVL Laatuauktorisoidut kiinteistönvälittäjät ovat välitysalan kouluttautuneita asiantuntijoita.

Reilu viisi vuotta nyt takana itsenäisenä kiinteistönvälittäjänä. Kiinteistönvälitys on tiimityötä, jossa taustatiimin pitää olla myös kunnossa. Työ vaatii jatkuvaa kouluttautumista ja tietojen päivittämistä. SKVL:n laatuauktorisointi tukee tätä polkua toimialalla, jossa laki ja käytännöt jatkuvasti muuttuvat.

Säästäkö, kun ei tarvitse maksaa asiantuntijalle?

Aika moni ottaa yhteyttä silloin kun omassa kiinteistö- tai asuntokaupassa on jotain mennyt pieleen. Aika usein taustalla on ollut kokematon tai huolimaton asuntomyyjä, tai osapuolet ovat tehneet kaupan tai sopimuksia ilman ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää. Tein itse, kun pystyin. Sen jälkeen usein sitten työllistetään ongelmanratkojia, juristeja.

Kuka vaan voi myydä asunnon tai kiinteistön. Ei siinä mitään. Mutta yleiseksi neuvoksi muutama asiaa kannattaa muistaa:

  • Ensimmäinen, kuka saa asunnosta parhaan hinnan sen hetkisissä olosuhteissa?
  • Toiseksi, miten minimoida riski, ettei jälkeen päin tarvitse keskustella kaupan ehdoista ja sovitella kauppahintaa uudestaan?
  • Viimeiseksi, ilman ammattilaista olet omillasi, ilman kuluttajansuojaa.

Helpommalla ja edullisemmalla pääsee kun ammattilainen on mukana etukäteen. Kun kyse on satojen tuhansien eurojen omaisuuserästä, mitä järkeä on yrittää säästää satasia tai joitain tuhansia kymmenien tuhansien riskillä? Voisin kysyä retorisesti, kuka uskaltaa lähteä esim. vaativaan oikeudenkäyntiprosessiin ilman ammattilaista? Riskinottaja.

Olen itse säästänyt kuuntelemalla ja maksamalla asiantuntijoille

Aloitin aikanaan RE/MAX Elegance :lla, jossa ensimmäinen projektini oli uudiskohde, kerrostaloprojekti. Kiitos Jukka Parkkilalle luottamuksesta ja monista opeista. RE/MAX :lla suoritin mm. uudiskohde pro-valmennusohjelman. Tätä ennen kyllä olin hankkinut kokemusta useista pientalo-, kiinteistönkehitys- ja uudiskohderakennusprojektista 2000 luvulla. Siihen kokemukseen on sisältynyt nousu- ja laskusuhdanteita. Aina vero- ja kiinteistökysymyksissä sekä sopimusasioissa käytin hyviä alan erikoisjuristeja. Rakennushankkeissa, hyville arkkitehdeille, suunnittelijoille, timpureille, vastaaville mestareille ja -valvojille kannatti maksaa. Säästin paljon rahaa maksamalla asiantuntijoille. Omaksuin myös toimintamallit. Opin, että on edullisempaa tehdä kerralla kunnolla, kun sama asia kahteen kertaan. Sama päti kiinteistönvälittäjiin, keiden kanssa tein yhteistyötä

Hyppäsin siis aikanani mielestäni tälle toimialalle jo suhteellisen kokeneena konkarina. LKV-koe meni heittämällä läpi, joka ei ole kaikille itsestäänselvyys. Nyt sain SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä –sertifikaatin.  Tämän päälle olen työn ohella mm. suorittanut HHJ:n tutkinnon viime vuonna.  Kokemus sekä jatkuva opiskelu ja tietojen päivittäminen antaa asiakkailleni selkänojaa. Tiedän, miten toimia erilaisten kysymysten tullessa eteen. ”Musta tuntuu” -vastaukset eivät kuuluu ammattilaisen työkalupakkiin.

Opiskelu on minulle ollut aina haasteellista, ja kovan työn takana. Olen joutunut todellakin oppimaan opiskelemaan. Jotenkin on kuitenkin noita kolmikirjaimisia lyhenteitä kertynyt. Kyse on motivaatiosta ja sitoutumisesta omaan tekemiseen.

Toimin myös maanmittauslaitoksen määräämänä kaupanvahvistajana. Käsieni läpi on kulkenut satoja kiinteistökauppoja. Mukana on ollut kymmenien miljoonien kiinteistökokonaisuuksia, jossa mukana on aina joukko juristeja. On tyydyttävää, kun pystyn muiden asiantuntijoiden kanssa käymään vaativiakin kysymyksiä läpi, ja auttaa asiakkaita pääsemään järkeviin ratkaisuihin.  

Sen olen myös oppinut, jos on kyse kiinteistökaupasta, niin mm. pelkkä juristin koulutus ei takaa vielä mitään. Pahinta on olettaa tietävänsä. Asiantuntijakin tarvitsee toista asiantuntijaa. Kiinteistölainsäädäntö on ihan oma maailmansa. Sama pätee uudiskohteisiin. Moni ostaja astuu miinaan, kun luottaa sokeasti myyjän myyntipuheisiin, mutta paperi- ja muu taustatyö jää pintapuoliseksi.

Varmista, että sinulla on oikea porukka matkassasi, ja maksa siitä.

Kannattaa käyttää aikaa hiukan siihen, että varmistaa, että matkassa on oikeat asiantuntijat. Hyville kannattaa maksaa, ja kunnolla. Huonoille, ei mitään. Netistä ja tutuilta saa ilmaisia neuvoja. mutta niistä puutuu aina kuluttajansuoja.

Kun asuntomarkkina oli v. 2021 yli-kuumentunut, niin asuntokauppa tuntui helpolta. Nyt laskusuhdanteen aikana ammattilaisen rooli korostuu. Kokeneet välittäjät ovat tehneet töitä monissa eri markkinaolosuhteissa. Varmista, että kiinteistönvälittäjälläsi on asiantuntemus, referenssit ja suositukset kunnossa. Tiesitkö, että välitysallle ei ole oikeastaan mitään pääsyvaatimuksia. Käytännössä, kuka vaan voi aloittaa välitystyöt. Välitysliikeen koko tai tunnettavuus ei takaa vielä mitään. Yleensä edullisin välitystarjous on lopulta se kallein.

Ota rohkeasti yhteyttä, kun tarvitset osaavan ja luotettavan kiinteistönvälittäjän. Pääsääntöinen toimialueeni on Helsinki, Espoo, Vantaa ja muu pääkaupunkiseutu.

Ville Vartiainen, kiinteistönvälittäjä, LKV. Kaupanvahvistaja, MBA

Lisäksi: HHJ-tutkinto, uudiskohde-pro valmennus, SKVL Laatuauktorisoitu kiinteistönvälittäjä. Suoritanut Executive MBA tutkinnon, Henley Business School, (2013-2016)

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.