Aktiivisesta seuraajasta aktiiviseksi sisällöntuottajaksi.
Halusin kirjoittaa ylös ensimmäisien viikkojeni kokemuksiani, blogi-sivustosta http://www.villevartiainen.com, jonka julkaisin noin 6 viikkoa sitten juhannuksen aikoihin. Tavoite on uuden oppiminen ja minulle reflektointi on tärkeä osa oppimisprosessia. Lähtiessäni mukaan asiantuntijasta vaikuttajaksi – vertaisoppimisryhmään, antauduin samalla tekemään prosessia julkisesti. Kyse on minulle päättymättömästä prosessista, itseni kehittämisestä ja myös itseni voimaanuttamisesta.
Olen kokenut e-kaupan moniosaaja, hyvin koulutettu ja paljon tuloksia aikaansaava, moderni digitaalinen ajattelija. Olen (entinen) sarjayrittäjä ja yritysjohtaja, joka haluaa auttaa muita liiketoiminnan ja johtamisen haasteissa. Haasteni tuntuu olevan, miten kiteytän arvoni ja osaamiseni niin, että olen kiinnostava työelämän murroksessa, yhteiskunnassa, jossa 40-50 -vuotias on jo väliinputoaja. Liittyminen keväällä asiantuntijasta vaikuttajaksi -vertaisoppimisryhmään on osa kehitysprosessia, jossa luon nahkani uudelleen.
Toivon kokemuksistani olevan hyötyä, jos itse vielä tasapainoilet blogisi aloittamiskynnyksellä. Ensimmäinen vaihe on se, että haluat aidosti tehdä sitä, mitä olet alkamassa tekemään. Lopputulos syntyy omien päätöstesi ja kokemustesi kautta.
Asiantuntijat suosittelevat, että löydät markkinaraon, niché:n, jossa uskot erottuvasi. Älä aloita kuitenkaan aiheesta, jossa sinulla ei ole todellista intohimoa. Uskon, että silloin motivaation liekki sammuu ennen pitkää. Mielestäni sisältö kuitenkin ratkaisee, ei aihealue. Itse kun olen generalisti ja hybridiosaaja, jolla on intohimoina aiheet, joista moni muukin kirjoittaa, niin tuskailin alussa etsiessäni niché:täni. (Ammatillisia intohimojani ovat liiketoiminnankehittäminen; ihmiset, palvelu, tuote ja prosessit. Tähän sisältyvät verkkoliiketoiminta, digitaalinen muutos, prosessien tehostaminen, myynti, markkinointi, johtamisen haasteet ja strategia etc.). Yritin käyttää strategiatyökaluja löytääkseni sweetspottini, ns. oman uniikin kilpailuedun. Tunsin välillä, että tällaisia hands-on digital business guruina itseään pitäviä on tusinassa kolmetoista. Minulle oivallus, että yhdessä asiassa erotun, oli se ratkaisevin sysäys; kokemukseni, niitä ei ole kenelläkään muulla. Moni varmasti ajattelee, että jep-jep.. Minulle asia tiivistyy kuitenkin siihen, miten osaan yhdistää kokemukseni, tunteeni sekä tieto-taidon tutkittuun asiaan riittävän kiinnostavalla tavalla.
Laadi itsellesi tiekartta, lähtötilanne ja tavoite.
Itse päädyin määrittelemään suhteellisen väljän 3 vuoden tiekartan, jossa keskityin kolmen asiaan; väylät, tekijät ja ratkaisut.
Neuvoni on, älä käytä liikaa aikaa etsiäksesi blogillesi tai verkkosivustolle täydellistä nimeä ja slogania. Itse pyörittelin aihetta ihan liian pitkään, kunnes päätin, että ”done is better than perfect” ja sisältö kuitenkin ratkaisee.
Älä yritä löytää täydellistä ilmaista blogi-alustaa. En usko, että on olemassa ilmaisia lounaita. Ei kannata myöskään hankkia kallista, kaiken kattavaa monitoimialustaa, joka lupaa tehdä kaiken. Mielestäni niiden haasteena on hinta sekä riskit päivitettävyydessä. WordPress keskittyy blogi-alustaan, se on hyvä siinä ja on ilmainen. Laajennusosia sekä WordPress asiantuntijoita löydät helposti.
Tee budjetti, minkä verran olet valmis investoimaan aikaa ja rahaa. Kannattaa katsoa, että ne ovat synkronoitu tavoitteesi kanssa. Investoi riittävästi aikaa myös itseesi. Verkostoituminen, kohtalontoverit, kirjat, julkaisut, seminaarit, webinaarit etc. toimivat minulle hyvinä inspiraation lähteinä.
Verkostoidu aktiivisesti, osallistu keskusteluihin ja anna palautetta myös muille. Sitä kautta voit odottaa saavasi myös vastapalautetta. Mielestäni kyse on verkostojen ekosysteemistä.
Ennen kuin julkaiset tekstejäsi tai muuta sisältöä, asiantuntijat kehottavat oikolukemaan ja stilisoimaan tekstejä huolella. Ohessa on Jukka Ala-Mutkan linkkaama linkki Forbesin neuvoista aiheeseen. Tämä on toimiva ohjenuora. Mutta, jos haluat aidosti saada tekstejäsi ulos, niin ei kannata yrittää rakentaa täydellistä tekstiä. Huomaat vain, että et saa tekstejä julkaistua. Olet todennäköisesti itsesi pahin kriitikko. Itselleni toimii ns. yön yli nukkumisen – strategia. Tästä huolimatta minulla taitaa olla noin kymmenen melkein valmista tekstiä tallennettuna varastossa, vain odottamassa, että niistä tulisi jotenkin parempia. Mielestäni on tärkeä miettiä kenelle tekstejä ja sisältöä haluat suunnata. Ovatko ne uuden asian oppijoita vai kenties alan muita asiantuntijoita? Kohdeyleisö määrittelee mielestäni kirjoitustyyliin. Itse en tavoittele huippuasiantuntijoinaan itseään pitäviä, mutta kuitenkin asiaan jollain tasolla jo perehtyneitä. Vältän jargoniaa ja trendikkäitä 3-kirjaimisia englanninkielisiä lyhenteitä ilman selitteitä. Kielen valinnalla on merkitystä. Jos haluat koskettaa suomenkielisiä, niin kirjoita ja kommunikoi Suomeksi.
Kuten jo huomasit, en yritä tuottaa täydellistä tekstiä.
”Teksteissäni saa olla vähän hampurilaisen makua ja cokis-tahroja”.
Julkaisut tarvitsevat markkinointikanavia, sosiaalisenmedian kanavia.
Mieti kanavia, mitkä sopivat sinulle. Itse koen Facebook -ryhmät toimiviksi ja LinkedIn, kautta syntyy mielenkiintoisia keskusteluja. Twitter:in olemus on minulle vielä haasteellinen. Youtube ja Pinterest, Instagram ovat minulla vielä ihan lähtötelineissä. Näissä kanavissa koen olevani enempi aktiivisen seuraajan roolissa. Mitä ulkomaalaisia bloggaajia on uskominen, niin varsinkin englanninkielisissä maissa Pinterest on todella tärkeä kanava
Kärsivällisyyttä tarvitaan, jotta oppii tekemään oikeita asioita oikein. Kuten urheiluvalmennuksessa, asioita treenataan, jotta saadaan virheitä eliminoitua. Uskon, että noin 50 julkaistun tekstin jälkeen olen vasta oikealla tiellä.
Kirjoittaja
Ville Vartiainen, MBA
liikkeenjohdon konsultti, (ex-)yrittäjä, e-kaupan ja digitaalisen muutosjohtamisen asiantuntija.
Yksi kommentti