DIAS muuttaa suomalaisten tavan tehdä asuntokauppaa

Vuoden 2019 alussa astui voimaan laki, jonka myötä myös asunto-osakkeiden digitalisoiminen ja osakeluetteloiden siirtäminen Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään käynnistyi.

Digitaalinen asuntokauppa mahdollistaa jatkossa joustavamman tavan tehdä asuntokauppaa. Asuntokaupan voi järjestelmää hyödyntäen tehdä silloin kun se osapuolille parhaiten sopii, paikasta riippumatta.

Siinä missä aiemmin tarvittiin osapuolten aikataulujen yhteen sovittamista ja pankin kauppa-ajan odottamista, kaupat hoituvat joustavammin uuden digitaalisen palvelun kautta.

DIAS-asuntokauppa on suunniteltu perinteistä asuntokauppaa turvallisemmaksi. Järjestelmä huolehtii maksujen ja panttien siirtymisestä oikeille tahoille hyödyntäen lohkoketjuteknologiaa. (Lohkoketju on yksinkertaisesti sanottuna hajautettu, muuttamaton tietokanta). Toimenpiteistä jää aukoton digitaalinen jälki, joka ehkäisee väärinkäytöksiä.

Tietoturva mielessä, järjestelmä on myös turvalinen. DIAS on hajautettu järjestelmä, jonka avulla kaupan osapuolet pääsevät vain heille kuuluvaan tietoon käsiksi.

DIAS-järjestelmän kautta kaupan osapuolet pääsevät osallistumaan samaan prosessiin. Tärkeimpinä asioina, asunnon ostaja ja myyjä hoitavat oman roolinsa allekirjoittamalla kauppakirjan ja antamalla digitaaliseen kaupankäyntiin tarvittavat valtuutukset suoraan DIAS:in käyttöliittymässä.

Miten digitaalinen asuntokauppa toimii käytännössä?

Ostajan ja myyjän pankkien on oltava mukana DIASissa. DIAS-järjestelmän kautta pankit hoitavat maksujen lisäksi siirtomerkinnät ja osakekirjojen siirron holvista toiseen. Kauppojen hoitaminen nykyisillä paperisilla osakekirjoilla vaatii sekä ostajan että myyjän pankin mukana oloa DIASissa.

Kiinteistönvälittäjä aloittaa hyväksytyn ostotarjouksen jälkeen asuntokaupan suoraan kiinteistönvälitysjärjestelmästä. DIASissa allekirjoitukset ja valtuutukset hoidetaan sähköisesti hyödyntäen pankkitunnuksia.

Kysy lisää mahdollisuudesta tehdä digitaalinen asuntokauppa.

Ville Vartiainen, 0400 433866 | ville.vartiainen@roofgroup.fi

Digitalisti, Kiinteistönvälittäjä, Kaupanvahvistaja | Helsinki, Espoo, Vantaa